nedjelja, 20. rujna 2015.

DIJABETIČARI I GOJAZNE OSOBE JE POSEBNO TREBAJU CIJENITI:Biljka koja djeluje protiv kostobolje

DIJABETIČARI I GOJAZNE OSOBE JE POSEBNO TREBAJU CIJENITI:Biljka koja djeluje protiv kostobolje
Čičoka (Helianthus tuberosus) je biljka čija krtola umnogome podsjeća na krompir ili batat, doduše malo neobičnijeg oblika.

Čičokina krtola je veoma cijenjena kao hrana, naročito kod dijabetičara. Ako je jede sirova, ukus joj je kao kod lješnjak, a kuhana više ima ukus artičoke.

Raste samoniklo i regeneriše se, a se može se i kultivisati. Čičoka uspjeva na skoro svim zemljištima, a uzgaja se i u baštama.

Čičoka je potekla iz Severne Amerike, gde je služila kao hrana sjevernoameričkim indijancima, a danas se gaji i ubire širom svijeta.

Krtola čičoke se jede kao pečena, kuhana ili sirova, a jedu je i životinje. Industrijska primjena čičoke je u dobijanju vlakana, inulina koja ima veliku upotrebu u prehrambenoj industriji. Ako uporedimo sadržaj krtole običnog krompira i čičoke, u krompiru dominira skrob, dok je u čičoki čak do 25% inulin. Za razliku od krompira, čičoka se može jesti sirova.

Krtola čičoke.

Krtola čičoke je vredan izvor vlakana inulina što pored dijabetičara veoma cijene i gojazne osobe, jer se inulin razgrađuje na fruktozu i polako otpušta u krv. Rezultat je izjednačen nivo šećera u krvi, što je i cilj.

Čičoka ima značajna zdravstvena svojstva: pored ujednačavanja nivoa šećera u krvi, djeluje pozitivno i kod gihta i reume, osteoporoze, visokog holesterola i triglicerida, kao i bolesti želuca i crijeva, alergija, itd. Čičoka ima antibakterijska i antioksidativna svojstva i pojačava imunitet, pa je dobro koristiti je kod anemije i bolesti srca i krvnih sudova.

Onim muškarcima koji žele da pojačaju svoj libido i plodnost, čičoka može da pomogne jer pored afrodizijačkih svojstava, utiče i na pojačanje proizvodnje spermatozoida. Čičoka dobro utiče kod alergija naročito na neke namirnice, a pomaže i kod prevenciji arterioskleroze i zubnog karijesa.

Od minerala čičoka sadrži mnogo kalcijuma, gvožđa, cinka, kalijuma, fosfora, a od vitamina tu su vitamin A, B1, B2, C i D, uz bjelančevine i nešto celuloze i ugljenih hidrata. Energetska vrijednost čičoke je 79 kcal /100g. Ova ljekovita biljka je interesantna i po tome što je izvor esencijalnih aminokiselina, koje naš organizam ne može da sintetiše.

Kada se sve sabere, rezultat je jedna moćna biljka koju možemo preporučiti u ishrani svima, od aktivnih poslovnih ljudi do oboljelih.

 Upotreba čičoke u kulinarstvu
Čičoka je povrće koje se može jesti sasvim sirovo i nije ju potrebno termički obrađivati.

Kao i kod svakog drugog povrća, sve njene blagodati i ljekovitost najbolje se mogu iskoristiti ako se ne izlaže termičkoj obradi.

U sirovom obliku pogodna je za konzumaciju u obliku salate.

Ako se pak termički obrađuje može se pirjati, kuhati, peći ili pržiti.

Odlična je za obogaćivanje juha i variva.

Vrlo je ukusna u obliku savijače, a u tom slučaju priprema se gotovo isto kao i savijača od krumpira.

Jednostavna juha od čičoka

• 400 g gomolja čičoke
• 1 l vode
• začini po želji (sol, papar, peršin, majčina dušica, kim, komorač)

Priprema:

Gomolje čičoke oprati, oguliti i narezati po želji na kockice, štapiće, listiće ili ploškice.

Kuhati dok čičoka ne omekša.

Začiniti i još kratko prokuhati.

Ljubitelji gustih juha mogu kuhanu čičoku miksati štapnim mikserom kako bi dobili ukusnu gustu krem juhu.

Salata od čičoke

• 300 g čičoke
• ulje (maslinovo ili bučino)
• začini po želji

Priprema:

Gomolje čičoke u salati možete konzumirati sirove ili kuhane.

Ogulite ih, narežite na tanke ploškice i začinite maslinovim ili bučinim uljem.

Ostale začine dodajte po želji, a idealno bi bilo da birate one koji će svojim svojstvima djelovati na tegobe koje imate.

Nema komentara:

Objavi komentar