nedjelja, 20. rujna 2015.

KURIJE OKO NA STOPALU I ŽULJEVI-Ovim ćete ih se riješiti zauvijek!

KURIJE OKO NA STOPALU  I ŽULJEVI-Ovim ćete ih se riješiti zauvijek!
Kurje oko na stopalu kao i žuljevi na nogama su veoma čest problem kod populacije.U ovom članku daćemo vam nekoliko odličnih receptura za njegovo prirodno liječenje…
ZAŠTO NASTAJE i ŠTA JE KURJE OKO

Neudobna i tijesna obuća,kao i stalno izlaganje stopala pritisku i trenju usljed trčanja ili dugotrajnog hodanja su neki od najčešćih uzroka ove pojave.Onaj dio stopala koji je najizloženiji pritisku najviše i strada,tako da imamo kurje oko na tabanu ,peti ili na bočnoj strani prsta.

Usljed ove pojave,koža pokušava da se sama zaštiti i na mjestu trenja i intenzivnog pritiska zadebljava i ukoliko ne sprovedemo odgovarajući tretman nastaje neugodno kurje oko na nozi .Kurje oči izazivaju vrlo neugodan bol a prepoznaju se kao otečeni dio stopala sa izmjenjenom bojom kože na tom mjestu,sivo-žućkasta masa se lako razlikuje od ostatka stopala.Tvrdo kurje oko na stopalu,često prati i nešto blaže i mekše na bočnoj strani prsta,koje takođe nastaje usljed pritiska,trenja i uz pojačano znojenje nogu.

KURJE OKO LIJEČENJE

Za početak,kao preventiva nam je neophodno izbjegavati neudobnu i preusku obuću,najbolje je birati obuću isključivo od materijala iz prirode.
Kako ukloniti kurje oko ?

Ako vam se pojave žuljevi na nogama i primjetite zadebljanja najvažnije je da pokušate da ih uklonite na vrijeme prije stvaranja bolnog kurjeg oka.

Nevenov melem za kurje oko se u narodnoj medicini pokazao kao vrlo djelotvoran.Nanosite melem dva do tri puta dnevno na mjesta gdje su se stvorile kurje oči ,kako bi ste omekšali upaljeno tkivo i sprečili daljnju upalu.

Kurje oko na stopalu narodni ijlek – suhe šljive .

Uzeti polovinu suve šljive i jako pritisnuti i povezati na bolno kurje oko.Svako veče je potrebno mijenjati šljivu i u toku narednih nekoliko dana žuljevi nestaju.

Ukoliko je već došlo do zadebljanja kurijeg oka(prepoznat ćete ga po crnim tačkicama u sredini) onda je potrebno malo bolnije tretiranje.

Noga na kojoj je nalazi kurije oko,dobro je iskiseli u što toplijoj vodi u kojoj je dodana so.Kada vidite da je kurije oko omekšalo uzmite pincetu i počupajte te crne tačkice.

NAPOMENA: tretman je jako bolan,naročito ako niste dovoljno iskiselili.

Crne tačkice su u biti “korjenovi” kurijeg oka,kada ih budete vadili vidjet ćete da su poput “eksera” jer su poprilično duboko urezani u kožu!

Nakon čupanja rasijecite bijeli luke  i zamotajte ga preko noći…Postupak ponavljajte dok ne uvidite da više nema prisutnih crnih tačkica..

Nakon toga mažite melemom od nevena i kurije oko će nestati a koža lijepo zarasti.

Nema komentara:

Objavi komentar