subota, 19. rujna 2015.

VEĆINA SAPUNA SU DOKAZANO KANCEROGENI!Napravite sami svoj sapun-RECEPT!

VEĆINA SAPUNA SU DOKAZANO KANCEROGENI!Napravite sami svoj sapun-RECEPT!
U martu ove godine, objavljen je članak u časopisu “Life Ektension” gdje se kaže da je glavni antibakterijski agens u sapunima, supstanca koja se zove triklozan. Triklozan izaziva rak jetre.

Ova vijest je alarmantna jer milioni ljudi širom svijeta koriste antibakterijski sapun svakodnevno o čemu smo pisali već ovdje i gdje detaljnije možete pročitati kako djeluju na nas štetne tvri iz sapuna.

Na tu vijest ste tražili i prirodan način pravljenja sapuna.

S toga vam predstavljamo 3 načina na koja možete sami sebi napraviti sapun od prirodnih namirnica.

KASTILJANSKI SAPUN

Sapun s više od 50 % maslinovog ulja naziva se KASTILJANSKI SAPUN.
Maslinovo ulje daje mek sapun pa je za izradu sapuna sa velikim postotkom maslinovog ulja potrebno puno vremena.
Budući da sapun od maslinovog ulja ne pjeni,  treba dodati 10% ricinusovog ulja.S tim da u njega možete ubaciti i neko eterično ulje po izboru.

SASTOJCI:

Maslinovo ulje 400 g
Ricinusovo ulje 45 g
Dobit ćete sapun zelene boje

NaOH: 103 g
Voda: 264 g

Ukupno ćete dobiti sapuna  1166 g
i Popust: 8%

KAKO NAPRAVITI SAPUN – korak po korak

Kalup obložimo papirom za pečenje

Izvažemo destiliranu vodu

Izvažemo kaustičnu sodu

KAUSTIČNU SODU DODAMO U VODU – NIKADA OBRNUTO, pri miješanju sode s vodom dolazi do zagrijavanja i visoke temperature!!! Ostavimo da se hladi povremeno miješajući. Pare koje nastaju prilično su otrovne zato treba paziti da ih ne udišemo. Najbolje lagano promiješati pa se udaljiti i tako par puta dok se soda ne otopi.

Izvažemo ulja

Ugrijemo ulja

Kada je temperatura ulja približno jednaka kao temperatura sode otopljene u vodi dodajemo otopljenu sodu u ulja mješajući kuhačom

Miješamo ulja  mikserom. Par sekundi uključimo mikser zatim mješamo isključenim i tako ponavljamo dok smjesa ne promjeni boju i postane gusta kao rijeđi puding.

Kada podignemo mikser a kapljice smjese koje padnu s njega ostanu stajati na površini smjese kažemo da smjesa ostavlja “trag” dodajemo mirise i boje i onda još kratko miješamo, kada smjesa ostaje na štapnom mikseru ulijemo smjesu u kalup, poravnamo, poklopimo

Zamotamo kalup ručnikom i ostavimo 24 sata

Nakon 24 sata režemo sapune i poslažemo da stoje na prozračnom i suhom mjestu

Ostavimo ih 3-6 tjedana da “sazriju”

 PRILIKOM CIJELOG PROCESA KORISTIMO ZAŠTITNU OPREMU, RUKAVICE!!!!!

 SAPUN S MIRISOM LIMUNA
SASTOJCI:
Palmino ulje 300g
Kokosovo ulje 100g
Kikirikijevo ulje 100g
Maslinovo ulje 100g
Ulje kukuruznih klica 100g

NaOH 98g
Voda 231g

Ukupno 1029g
Popust 8%

Eterično ulje limuna 10 ml
Kurkuma 1 žličica

Postupak je isti kao i u prethodnom pravljenju sapuna.

Po istom postupku možeze dodati namirnice i biljke po izboru.

Detaljnije isnofmacije i slike kako cijeli postupak pravljenja izgleda, možete naći na ovom linku ispod.

http://domaci-sapuni.blogspot.com/2011/07/kako-napraviti-sapun-korak-po-korak.html

Nema komentara:

Objavi komentar