subota, 19. rujna 2015.

Prirodni recept za liječenje anemije (malokrvnost)

Prirodni recept za liječenje anemije (malokrvnost)
Ukoliko u našoj krvi nemamo dovoljan broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), koja bi do svih ćelija u organizmu sprovodila određenu količinu kiseonika, ukazuje nam da patimo od anemije (malokrvnosti). Analizom krvi u laboratoriji, nizak nivo hemoglobina u krvi nam može pokazati da bolujemo od anemije.

Uzrok nastajanja anemije

U velikom broju slučajeva, uzrok nastajanja anemije (malokrvnosti) jeste nizak nivo gvožđa, folne kiseline, vitamina B12 i vitamina C u organizmu, tako da je dobra i zdrava ishrana ključna u borbi protiv anemije. Vitamin B12 i folna kiselina smatraju se neophodnim za formiranje zdravih crvenih krvnih zrnaca. Takođe, uzrok anemije mogu biti obilna krvarenja usled hirurških zahvata, obilne menstruacije, unutrašnja krvarenja usled pucanja čira, hemoroidi. Mnoga hronična oboljenja, npr. artritis, reuma, oštećenja jetre, problemi sa štitnom žlezdom i bubrezima, rak, mogu dovesti do pojave anemije.
Simptomi anemije

Najčešći simptomi anemije su: hroničan umor, nizak pritisak, osećaj malaksalosti, ubrzan rad srca i lupanje srca, glavobolja, vrtoglavica, osećaj hladnih ruku i hladnih nogu, nesanica, depresija, razdražljivost, krvarenje desni, problemi sa kožom, bledo lice, opadanje kose, krtost noktiju.

Ukoliko promenite svoj uobičajeni način ishrane, i ako u ishranu uključite prirodne i zdrave namirnice koje su bogate gvožđem i vitaminom C, možete poboljšati ili čak izlečiti stanje anemičnosti.
Prirodni recept za liječenje anemije (malokrvnost)

-20 vrhova mlade koprive

Kopriva – ova biljka sadrži veliku količinu gvožđa koje se, većim delom, nalazi u njenim listovima. Kopriva se od davnina smatra biljkom koja je vrlo djelotvorna za liječenje anemije, odnosno, biljkom čiji sastojci (gvožđe i vitamin C) stimulišu proizvodnju eritrocita. Svježi i suhi listovi koprive se mogu iskoristiti za pripremu raznih čajeva, kaši, supa…

10 cvjetova maslačaka

Maslačak – smatra se efikasnim prirodnim lijekom za anemiju. Možete ga koristiti suhog za pripremu čaja, ili svježeg, za dodatak salatama gdje ćete upotrebiti njegove cvjetove.

3 jabuke

Jabuka – preporučuje se svakodnevna konzumacija jabuka, jer su jabuke bogate vitaminom C.

Žumance sa limunom i medom – umutite žumance sa sokom od limuna i jednom kašikom prirodnog pčelinjeg meda.

Zalijte jednim litrov  ključale vode maslačke i koprivu i neka odstoji 15 minuta.Iscijedite i dodajte narendanu jabuku.

Konzumirajte 3 puta dnevno, do 3 puta nedeljno.

Uz ovo je dobro konzumirati i sok od paradajza, spanaća i bijelog luka

U blender stavite 1 crveni paradajz, nekoliko listova spanaća, 1 čen bijelog luka i prelijte 1 čašom vode. Dobro izmiksujte i pijte odmah.

Savjeti:

Ukoliko sumnjate da ste anemični, obratite se ljekaru kako bi vam preporučio adekvatni terapiju. Pomenute namirnice mogu pomoći u liječenju, ali ne smiju biti jedini način liječenja. Malokrvne osobe treba da izbjegavaju ispijanje čajeva nakon obroka, jer čajevi sprečavaju vezivanje gvožđa. Takođe, poželjno je da izbjegavaju konzumiranje kafe, rafinisane i proizvode sa zaslađivačima.

Anemične osobe treba da ograniče upotrebu mliječnih proizvoda i čokolade. Kravlje mlijeko, zbog velike količine kalcijuma, otežava vezivanje gvožđa. Iz tog razloga, ne smete u isti kobrok uključiti mlečne proizvode i namirnice bogate gvožđem. Alkohol i gazirana pića takođe onemogućuju vezivanje gvožđa, što može dovesti do malokrvnosti ili pogoršati stanje kod osoba koje već boluju od anemije.

Nema komentara:

Objavi komentar