četvrtak, 17. rujna 2015.
Od ove 3 namirnice trebamo bježati kao od kuge!
Najveći neprijatelj zdravlja je prerađena hrana s mnoštvom aditiva, a još se ne zna koje su dugoročne posljedice konzumiranja ove hrane – smatra Rejčel Harvest, nutricionista iz Njujorka.
U ishrani su podjednako nepoželjne viršle, kobasice i salame, jer je prerađeno meso puno masnoća, a može da sadrži čak i do 400 odsto više soli i 50 odsto više konzervansa od običnog crvenog mesa, a kako bi se maskirala slanost, u ove proizvode dodaje se dekstroza.
Sve je ovo nezdravo, opterećuje jetru i bubrege, začepljuje arterije i povećava rizik od srčanog i moždanog udara.
Šta bi trebalo da izbjegavamo
PAŠTETE
Za pravljenje pašteta koristi se najjeftinije i meso najlošije kategorije u koje spadaju kožice, kosti, papci, hrskavice… Više od polovine paštete čine voda, masnoće, kožice, iznutrice, skrob, so, začini, emulgatori i ostala hemija, dok mesa u pojedinim vrstama pašteta ima jedva 30 odsto. U paštete ide velika količina soli. Posebno bi trebalo izbjegavati paštete u crijevu, jer su one još lošijeg kvaliteta od onih u konzervama.
MARGARIN
Margarin se proizvodi od biljnih ulja, koja se iz suncokreta izvlače uz pomoć hemikalija. Visoka temperatura u procesu prerade ulja uništava sve vitamine i antioksidante koje sadrži i dovodi do stvaranja slobodnih radikala koji mogu izazvati velika oštećenja na ćelijama i povećati rizik od raka. Ta ulja su već u startu užegla i nezdrava, a dodavanjem novih hemikalija pretvaraju se u čvrsto stanje zbog čega nastaju transmasne kiseline, za koje je dokazano da su vrlo štetne za zdravlje.
SIR U LISTIĆIMA
Ovaj sir ne pravi se od čistog sira, nego od onoga što ostane u procesu proizvodnje sireva. U njemu, u stvari, ima samo 50 odsto sira, a ostalo su proteini surutke, voda, masnoće, emulgatori i vještačke boje kako bi konačni proizvod imao što vjerniji ukus. U ovom siru ima dva puta više soli nego u običnom, dok masnoća ima više nego u bilo kom drugom mliječnom proizvodu. Procesom topljenja ubijaju se sve probiotske i druge bakterije koje imaju pozitivno djelovanje na naš organizam.
Nema komentara:
Objavi komentar