nedjelja, 20. rujna 2015.

KROZ VIJEKOVE OVO ULJE JE BILO “POŠTOVANO” KAO ULJE KOJE”lIJEČI SVE”-Da li je palo u zaborav?

KROZ VIJEKOVE OVO ULJE JE BILO “POŠTOVANO” KAO ULJE KOJE”lIJEČI SVE”-Da li je palo u zaborav?
Ulje iz ajkuline jetre, ima dugu tradiciju i zanimljivu historiju.

Ne znamo tačno kada je ovo ulje prvi put primjenjeno u narodnoj medicini, ali se smatra da je korišćeno još u vrijeme Vikinga.

Znamo da je u drevnim vremenima, ovo ulje igralo važnu ulogu u životu ribara. Ribari u starom Japanu su ga zvali “Samedawa” ili “Leči sve”, a spominje se i u kineskoj tradicionalnoj medicini Honzukomuko. U Skandinaviji su ga koristili za brzo zarastanje rana, slabosti organizma i nadraženosti respiratornog sistema. Zahvaljujući romanu “Starac i more” Ernesta Hemingveja, znamo da su ulje iz ajkuline jetre koristili i ribari Karipskog mora.

staracimore

“On je takođe pio šolju ulja iz jetre ajkula svaki dan iz velikog bureta u kolibi u kojoj su mnogi ribari čuvali svoju opremu. Ono je bilo tu za sve ribare koji su ga hteli. Većina ribara je mrzela njegov ukus. Ali on nije bio ništa gori od ustajanja u sitne sate kako su oni to činili, a bilo je vrlo dobro protiv prehlada i gripa i bilo je dobro za oči.”

 Odlomak iz romana: “Starac i more”, Ernest Hemingvej

Prvi pisani dokumenti o upotrebi ovog ulja u liječenju datiraju iz 1762. godine. U ovom tekstu, jedan poznati sveštenik u Norveškoj preporučuje ulje ajkule kao dobar preparat koji bi trebalo da ima svaka apoteka.

Krajem XIX vijeka njegova upotreba u narodnoj medicini gotovo u potpunosti prestaje. Dolazi do razvoja moderne medicine i sve veće upotrebe hemijskih lijekova. Srećom, korisno dejstvo ulja iz ajkuline jetre, zahvaljujući dr Astrid Brohult nije palo u zaborav.

Šesdesetih godina dr Astrid Brohult radeći sa djecom oboljelom od leukemije, došla je do epohalnih otkrića o dejstvu alkilglicerola na imunitet uopšte, a ne samo kod leukemije.

Dr Astrid Brohult poneta svojim oduševljenim i prvim rezultatima nastavlja da otkriva tajnu kojom ulje iz ajkuline jetre čini čudo. Ovo je bio veliki izazov ne samo za nju, već i za druge naučnike koji su počeli da detaljno istražuju ulje iz ajkuline jetre.

ecomer-astrid

 Ovo ulje dokazano djeluje na:

uspostavljanje imuno-balansa organizma

štiti od infekcija, prehlade i gripa

odličan je kod alergija

reguliše nivo bijele i crvene krvne loze

ubrzava zarastanje rana

inhibiciju i regresiju rasta tumora

daje snagu za prevazilaženje krize

 Povećane potrebe se javljaju kod:

opšteg pada imuniteta

prehlade i gripa

alergije, astme i bronhitisa

stanja stresa

gubitka energije i izdržljivosti

psorijaze, vitiliga i akni

 Ovo ulje  dovodi do poboljšanja opšteg stanja osoba koje boluju od:

dijabetesa i drugih endokrinoloških oboljenja

reumatizma i artritisa

nesanice

Preporučuje kao dodatni preparat uz hemo i radio terapiju.

 Kako se uzima ulje ajkuline jetre?

riblje-ulje002

Uglavnom se ovo ulje nalazi u obliku kapsula, a ređe kao flaširano ulje. U najvećem broju slučajeva proizvodi su standardizovani na sadržaj alkilglicerola. Preventivno se koriste doze od 50-150mg alkilglicerola dnevno i znatno više doze u terapijske svrhe. Uzima se sa hranom, radi boljeg usvajanja.

Nema komentara:

Objavi komentar