četvrtak, 10. rujna 2015.

IZBACITE ŠEĆER KOJI IZAZIVA RAK: Ova ljekovita biljka je prirodni zaslađivač!

IZBACITE ŠEĆER KOJI IZAZIVA RAK: Ova ljekovita biljka je prirodni zaslađivač!
Za zamjenu za šećer prirodnog porijekla po imenu stevija se kaže da ne sadrži kalorije, ne sadrži ugljene hidrate i ne povećava krvni pritisak. Da li to zvuči suviše dobro da bi bilo istinito?

Ako nekome pomenete riječ ,,stevija’’, može se desiti da vas zbunjeno pogledaju, kao da ne uspjevate da razumjete neki nepoznati jezik.

Ali stevija – biljka koja se vijekovima koristi kao zaslađivač u Paragvaju i Brazilu – sada se može naći u mnogim supermarketima u Britaniji. U SAD-u je još prisutnija.

Nazvana je ,,čudesnim zaslađivačem’’ i ’’svetim gralom za prehrambenu industriju’’ zbog svog prirodnog porijekla i prednosti po zdravlje.

Danas možete naći zaslađivače na bazi stevije u raznim proizvodima kao što su jogurt, čokolada, čak i pivo, kaže globalni analitičar hrane i pića u Mintelu Dejvid Tarner.


U medijima se danas rafinisani šećer redovno povezuje sa gojaznošću, za koju se tvrdi da je dostigla razmjere epidemije.

Stevija može da pomogne kod održavanja tjelesne težine, dentalnog zdravlja i dijabetesa, kaže dr Laura Vinis, viši nutricionista iz Britanskog fonda za nutricionizam. Za sada sve zvuči savršeno.

Osim što ove moguće prednosti po zdravlje takođe važe za veštačke niskokalorične zaslađivače koji se godinama koriste, kao što je aspartam ili saharin.

,,Velika stvar kod stevije je da je prirodnog porijekla’’, kaže pisac o hrani i TV voditelj Stefan Gejts. ,,To ne znači da nije u velikoj mjeri prerađena do trenutka kada dospije u našu hranu ili piće… ali to je ono za čim svi žude.”

Stevija se dobija iz biljke stevija na sličan način kao šećer’’, kaže dr Margaret Ešvel, članica naučnog savetodavnog odbora Globalnog instituta za proučavanje stevije.

,,Proces izdvajanja podrazumeva potapanje suvih listova biljke, slično kao kod čaja, a potom odvajanje ili pročišćavanje slatkih sastojaka najboljeg ukusa, poznatih kao steviol glikozidi.’’

Koncentrovani ekstrakti su oko 300 puta slađi od šećera. Steviol glikozidi ostaju netaknuti i hemijski nepromjenjeni tokom cijelog procesa, kaže ona.

Britansko društvo dijetetičara i Dijabetes Velika Britanija ne prave razliku kad daju savjete u vezi sa vejštačkim zaslađivačima i steviji.

,,Kao dijetetičar, podržavam i promovišem upotrebu zaslađivača u kuvanju u ishrani’’, kaže Šioned Kirk, predstavnik za štampu Britanskog društva dijetetičara.


,,Ne postoje dokazi da niskokalorični zaslađivači, kao što su saharin, aspartam i sukraloza, štetni po zdravlje’’, mada dodaje da savetuje da se stevija koristi samo kao zaslađivač i smatra da dokazi o prednostima po zdravlje nisu dovoljni za preporuku.’’

Stabilnost stevije na visokoj temperaturi takođe može da znači potencijalnu prednost u odnosu na veštačke zaslađivače kao što su saharin kad je kuhanje u pitanju, kažu pobornici stevije. Ali problem je u cijeni, i to objašnjava zašto su hibridi tako popularni.

(B92)

Nema komentara:

Objavi komentar