srijeda, 9. rujna 2015.
DOZNAJEMO: Potočarka može uništiti ćelije raka
Potočarka je odličan izvor vitamina A i C, a istovremeno tijelo opsrbljuje vitaminom K.
Naučnici već dugo pokušavaju otkriti na koje se sve načine može zaustaviti širenje ćelija raka i podstaći ćelije raka da počnu uništavati same sebe. Procjenjuje se da je čak 30 do 40% slučajeva raka zapravo posljedica nezdrave ishrane.
Većina ljudi zna da povrće, kao što su brokoli, karfiol i kupus ima antikancerogeno djelovanje, ali je manje poznato da potočarka ima takvo djelovanje. Naime, potočarka će povećati nivo antioksidanata krvotoku. Ona je odličan izvor vitamina A i C, a istovremeno tijelo opsrbljuje vitaminom K.
Uz sve to, potočarka sadrži i karotenoide, nutritivne spojeve koji štite zdravlje kardiovaskularnog sistema i vid. Antioksidanti su poznati po tome da štite DNA od oštećenja koja mogu nastati u prisutnosti ćelija raka.
Naučnici su ustanovili da potočarka može smanjiti rizik od nastanka raka debelog crijeva, raka dojke i prostate. Takođe, postoje dokazi da potočarka može usporiti rast određenih ćelija raka.
U istraživanju naučnika iz Ujedinjenog Kraljevstva je učestvovalo 60 muškaraca i žena, od kojih je polovina pušača. Oni su trebali u periodu od 8 nedelja svakodnevno konzuirati potočarku. Nakon toga su naučnici proučavali promjene na DNK stanicama.
Na DNA stanicama je bilo čak 17% manje oštećenja. Nivo antioksidanata u krvi se povećala za 33%, a kod pušača su te promjene bile najizraženije.
Uvesti potočarku u svakodnevnu ishranu uistinu nije teško jer se može jesti termički neobrađena kao salatu. Potočarku jedite kao bilo koje druge zeleno povrće, ali imajte na umu da se termičkom obradom potočarke može smanjiti nivo ljekovitih svojstava, piše cenntarzdravlja.rs.
Nema komentara:
Objavi komentar